Haber

AKP ve MHP, İyi Parti’nin “Esnafın Sorunlarını Araştırın” önerisini reddetti. Bedri Yaşar: “Orta Gelir Grubunun GSMH İçindeki Payı Her Gün…

İYİ Parti’nin esnafın sorunlarının araştırılmasına yönelik grup önerisi TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. DÜZGÜN Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “2021’in ilk 8 ayında ekonomik kriz nedeniyle 49 bin 506 esnaf kepenk kapatırken, 2022’nin 8 ayında 60 bin esnafımız kepenk kapatmak zorunda kaldı. Orta gelir grubundaki Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) artıyor.”Gün düştü, aşağıdakiler ve yukarıdakiler oldu. Gelir eşitsizliği oluştu. Bugün çalışanların yüzde 50-55’i asgari ücretle çalışıyor” dedi.

İYİ Parti’nin bugünkü araştırma önergesinin görüşülmesine yönelik grup önerisi “Yüksek kira, stopaj vergisi, artan elektrik ve doğalgaz faturaları gibi artan maliyetler nedeniyle esnafın yaşadığı sıkıntıların araştırılması ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi” görüşülmeye başlandı. TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li milletvekilleri tarafından oylanacak. reddedildi. Teklif ilişkisini anlatan DÜZGÜN Partisi Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, şunları söyledi:

“2022’nin 8 aylık döneminde maalesef 60 bin esnaf kepenk kapattı”

“Sayıları yaklaşık 2 milyonu geçen esnafımızın istihdamdaki payı yüzde 70, ülke ekonomisine katkısı ise yüzde 60 seviyesinde. Böyle bir istihdamın sağlandığı maalesef unutuluyor.Özellikle 2021 yılının 8 aylık döneminde yaklaşık 49 bin 506 esnafımız ekonomik kriz nedeniyle kepenk kapatırken, 8 aylık dönemde maalesef 60 bin esnafımız kepenk kapattı. 2022

EYT henüz Meclis’e gelmemesine rağmen esnafın çalışma süresi 9 bin iş günü iken SSK’ların çalışma süresi 7 bin 200 iş günü. Bu, tekrar EYT’ye tabi olanlar için 5 bin iş günüdür. Yani 7 gün 24 saat çalışan esnafımız maalesef bu yönde bile ayrımcılığa uğradı. Bugün Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla yapılan yardımlar 500-600 bin lira civarında. Bu kredinin kullanımı için bile esnaftan istenmeyen bir durum kalmamıştır.

“Esnafımız maalesef çaresiz durumda”

Bugün elektrik faturası, su faturası, kira, doğalgaz faturası toplam cironun yüzde 15’i civarında olması gerekirken, günümüzde bu rakam ne yazık ki kendi maaşını bile zar zor kazanır hale geldi. Asgari ücret 8 bin 500 lira ama bunu ödeyen esnafımızın maliyeti 11 bin 700 lira maalesef esnafımız bu miktarı bile ödeyemiyor. Merkez direği desteklemezsek, o çöktüğünde hepimiz çadırın altında kalacağımızı umuyoruz.

‘Türkiye’nin en büyük sorunu istihdam’ diyoruz. İstihdamın böylesine değerli bir kısmını sağlayan esnafımızın her zaman yanında olmalıyız. 2021 yılının ilk 8 aylık döneminde ekonomik kriz nedeniyle 49 bin 506 esnaf kepenk kapatırken, 2022’nin 8 aylık döneminde 60 bin esnafımız kepenk kapatmak zorunda kaldı. aleyhine kurduğun sayılar elbet hayat devam edecek. Orta gelir grubunun gayri safi milli hasıla içindeki payı her geçen gün azalmış, altı ve üstü oluşmuştur. Gelir eşitsizliği oluştu. Bugün çalışanların %50-55’i asgari ücretle çalışıyor.

“ELEKTRİK, SU, DOĞALGAZ FATURALARININ DİKKATE ALINMADIĞI YERLERDE BUGÜN KİRALARIN ÜZERİNDE”

Eskiden elektrik, su, doğalgaz faturaları hiç hesaba katılmazken, bugün kiranın üzerinde faturalar geliyor. Sokağınızdaki bakkala günlük değişen fiyatları sorun. ‘Değişen fiyatları müşterilerimize anlatamıyoruz’ diyorlar. Ülkenin geldiği nokta burasıdır. 5500 lira emekli maaşı alan bir akrabanızı düşünün. İstanbul’da çocuklarım var. Eşiyle giderse bin 600 lira. 5 bin 500 liranın sadece 1.600 lirasını yola veriyor. Yanına bir hediye alıp çocukları sevindirelim dese inanın Samsun’a dönecek kadar parası olmaz.”

“TÜRKİYE’DE ALIŞVERİŞÇİLERİN DURUMU: BİR DOKUNUŞ BİN DUYMA”

İYİ Parti grubunun tavsiyesi üzerine söz alan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, 52 yıldır Bingöl’de lokanta işleten bir esnaftan örnek vererek şunları söyledi:

“Türkiye’de esnafın durumu; dokunun, binlerce iç çekme duyun. Esnafla konuşurken artık nefes alamıyor, AKP iktidarı tarafından oksijen çadırında adeta entübe ediliyor. Esnafın feryatlarını duyan yok. Diğeri ise yaklaşık 52 yıldır Bingöl’de lokanta esnaflığı yapan Fevzi Koç’tur.Gelin Lokanta Koç adıyla şu an çok önemli ekonomik külfetlerle karşı karşıyadır.52 yıllık dükkanını hastalık nedeniyle çevirememektedir. Fevzi Koç çok önemli bir kira sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.Gaz faturasının ödediği kiradan çok daha yüksek olduğunu yine belirtti.Ayrıca elektrik faturasının çok ağır olduğunu ve zor durumda kaldığını söyledi. tüm bu faturaları ödeme zamanı.”

“BU EKONOMİK SORUNLARIN BUGÜN SİYASİ İKTİDARIN SİYASETİYLE ÇÖZÜLMESİ BEKLENMEMEKTEDİR”

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, şunları söyledi:

“Sanayide çalışan bakkal, büfe, berber, kahvehane, küçük bakkal sahipleri, tamircilerimiz çok zor durumda. Bunların alışılagelmiş, mevcut ekonomik koşullarda ve özellikle de günümüz siyasi iktidarının politikalarıyla uyum sağlaması pek mümkün görünmüyor. , bu ekonomik sorunların hiç çözülmesi beklenmiyor.Ödeyen vatandaşlarımızın durumu çok zor durumda mutlaka bir düzenleme yapılmalı.Kiracılardan vergi alınmamalı.Yani: Kirayı kiracı ödüyor, siz de oradan vergi toplamaya kalkıyorsunuz bu gerçek değil bu doğru değil sanayici ve esnafımızın küçük esnafımızın kullandığı işyerlerindeki doğalgaz ve elektrik yüksek oranlarda ÖTV ve KDV alınıyor bundan vazgeçilmeli , özellikle günümüz koşullarında.

Esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatiflerinin kullandığı krediler düşük, yerleştirme sıkıntısı var; esnaf ve sanatkarlar kredi alacak yer bulamıyor, burada dediklerine göre ‘Krediyi bol veriyoruz’ diyorlar. Ancak kredisi düşük olunca ortalıkta olmaması adettendir. BAĞ-KUR’lu esnaf ve çiftçilerimiz dokuz bin iki yüz iş günü prim ödeyerek emekli olabiliyor. Bu durum eşitliğe aykırıdır, BAĞ-KUR üyeleri de SSK’lılarla aynı esaslara göre emekliye ayrılmalıdır. En düşük emekli maaşları asgari fiyat oranında olmalıdır.

“EMEKLİLER BUGÜN EN AZ 8 BİN 500 LİRA ALMALI”

Minibüslerimiz, taksicilerimiz, nakliyecilerimiz zor günler geçiriyor. Günlük motorin fiyatları değişiyor bir bakıyorsunuz bir gün önce %20 zam yapılıyor ertesi gün %10 indirim yapılıyor. Ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Taşıyıcı hangi numara ile nasıl taşınacağını bilmiyor. Nereye giderse gitsin aldığı her mazotu giderleri pahasına mutlaka çöpe atıyor. Bunun mutlaka düzeltilmesi gerekiyor, düzeltilmesi gerekiyor. Nakliyatçıları, otobüs firmalarını, durumlarının düzeltilmesi gerektiğini değerli arkadaşlarımız anlattı. ÖTV ve KDV tahsilatından kesinlikle vazgeçilmelidir.

Asgari fiyat 5 bin 500 lira iken, patrondan alınan vergi 2 bin 103 lira oldu, çünkü mevcut duruma yani hükümete bir zararı yok, aksine 8 bin 506 liraya çıkartıldı ama alınan vergi 3 bin 253 liraya çıktı yani taban fiyatı yükseltiyorsunuz, doğru, Aslında taban ücretlinin maaşı 10 bin 500 lira olması gerekiyordu. Bu yapılmadığı gibi bir yandan da taban fiyattan alınan patronun vergisini artırdınız. Bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bundan vazgeçilmedikçe esnafımızın, sanatkarımızın, çalışanımızın durumunu iyileştiremeyiz. Emekli de bugün en az 8 bin 500 lira maaş alsın.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu