İlk Bitcoin borsasından çalınan kripto varlıklar 7 yıl sonra harekete geçti
Investing.com – Kripto kesiminin birinci Bitcoin borsası olarak bilinen Mt. Gox’ın hack olayıyla ilişkili olduğu bilinen kripto cüzdanlarından 10.000 BTC, 7 yıl sonra hareket etti.
2014 yılında siber taarruza uğradıktan sonra toparlanamayan ve çöken Mt. Gox, sanayi de bir efsane haline gelmişti. Dün ise bu hack olayıyla ilişkili olan BTC Cüzdanından Ağustos 2017’den bu yana en büyük süreç gerçekleşti.
Bitcoin transferlerini gözlemleyen CryptoQuant kurucusu Ki Young Ju, Twitter üzerinden paylaştığı süreçlerde mevcut fiyata nazaran 167 milyon dolarlık yaklaşık 10.000 BTC’nin iki farklı süreçle anonim cüzdanlara taşındığı görüldü.
Diğer yandan Ki Young Ju, BTC ölçülerinin 2 anonim cüzdana aktarılmasının akabinde daha küçük ölçülerde başka cüzdanlara aktarıldığını görürken bu transferler ortasında 65 BTC’nin HitBTC borsasına gönderildiğini farketti. Bu süreçlere nazaran aktarılan BTC’lerin yetkililer tarafından yapılmadığını söyleyen Ki Young Ju, HitBTC yetkililerine fonları dondurmasını tavsiye etti.
Mt. Gox hacker’ları %5.600 oranında kâr elde etti
Bunun üzerine yapılan yorumlarda hacker’ların çaldıkları Bitcoin’leri neden fiyatlar yüksekken satmadığına dair sorular geldi. Fakat berbat niyetli şahıslar, bu varlıkları ele geçirdiği tarih olan Ocak 2015’te Bitcoin fiyatı, yalnızca 297 dolardı. Artık ise BTC, 16.600 dolar düzeyinde bulunurken bu şahıslar, yaklaşık %5.600’e yakın bir kâr oranına sahip.
Endüstrinin birinci Bitcoin borsası olarak 2011 yılında faaliyetlere başlayan MT. Gox, 2014 yılında siber akına uğradı ve bu hücum sonucunda 740.000 BTC kaybetti ve akabinde bir daha toparlanamayarak kapanmak zorunda kaldı.
Borsanın çökmesinden sonra binlerce kişi varlıklarını kaybetti. Şimdiki durumda ise Tokyo merkezli borsanın kayyum grubu, Mt. Gox mağdurlarına geri ödeme planı için çalışmalarında sona geldi. Mt. Gox kayyumu Nobuaki Kobayashi, son açıklamasında borsanın alacaklılarının taleplerini, 10 Ocak 2023’e kadar iletmeleri gerektiğini söyledi.
Yazar: Günay Caymaz