Haber

Fırat ve Dicle nehirleri Ortadoğu’ya hayat veriyor

Fırat ve Dicle nehirleri başta Türkiye olmak üzere Ortadoğu’ya hayat veriyor.

MARDİN – Türkiye’nin değerli su kaynaklarından biri olan Fırat ve Dicle Nehirleri, Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere geçtiği güzergâhlardan beslenerek Ortadoğu’ya hayat veriyor. Su kaynaklarında sorun olup olmadığını araştıran Jeolog Fahri Çelik, bölgedeki yeraltı sularında sorun olmadığını değerlendirdi.

Doğu ve Güneydoğu’da birçok güzergahtan geçen Fırat ve Dicle Nehirleri, başta Türkiye olmak üzere Suriye ve Irak’a hayat veriyor. Tarihte savaşlarda önemli stratejik noktalar olan bu iki nehir Mezopotamya’ya hayat vermektedir.

Jeolog Fahri Çelik, yaptığı araştırmayla su kaynaklarında azalma olacağı söylentilerine inanılmaması gerektiğini öne sürdü.

Jeolog Çelik, Güneydoğu Anadolu Projesi’nin kademeli olarak devreye alındığını belirterek, “Bu yıl veya gelecek yıl faaliyete geçecek. Ve bilindiği gibi GAP, Fırat Nehri üzerindeki Atatürk Barajı’ndan geliyor. Bir söylenti var. Fırat ve Dicle nehirlerinin kuruyacağı konusunda.Kesinlikle böyle bir söylenti var.İnanmayın.Değerli olan Fırat ve Dicle’nin uzmanlarından bilinmelidir.Bilindiği gibi yer altı sularını jeoloji uzmanları bilir. , ve yer altı suları ile ilgili yaptığım araştırmalarda Diyadin’den Fırat Nehri’nin kaynağı Murat Nehri’dir ve kaynağını aldığı yerde kar suyu ile beslenir ve kesinlikle öyledir. Olsa bile kar ve yağmurla tekrar artacak” dedi.

Dicle Nehri’nin de kaynağını Sivrice’den aldığını belirten Çelik, Hazar Gölü’ne yakın olması nedeniyle su kaynaklarının bol olduğunu ve nehirlerin aktığı ana kaynakların yüksek rakımlı ve karlı bölgeler olduğunu, bu nedenle herhangi bir risk görmüyor.

Çelik, “Fırat ve Dicle nehirleri asla kurumayacak” dedi. Bu ovanın olduğu gibi bırakılmasını ve bu ovanın daha yeşil olmasını talep ediyoruz. Kimse sudan korkmasın, Fırat, Dicle ve diğer nehirlerimiz akıyor, yer altı sularımızda bir sıkıntı yok” dedi.

haber-elbeyli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu