Ömer Fethi Gürer: Şeker Fabrikaları Halka Açık Olsaydı Şeker 15 Lirayı Geçmezdi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de, “Şeker 28 lirayken Bakana önerge verdim. Şekeri 470 liraya almışlar dedim. Şekeri ürettiler, Aralık’ta ambara koydular. Aralık ayında depoya koydular Türkiye’nin ihtiyacı olan şeker vardı yani Türkiye her yıl 2 milyon 700 bin ton şeker tüketiyor, 2021’de 2 milyon 500 bin ton şeker üretildi. Bu şekerin bir yıl önce 2 milyon 900 bin ton şimdi Türkiye’de şeker fazlası varken şeker fiyatı nasıl artıyor neden artıyor sonra şeker ithal etmeye karar verdiler 24 yıl sonra 400 bin ton şeker ithal ettiler Bakanın cevabı fabrikalar özelleştirilirken fabrikalarla yaptığımız anlaşmanın şeker fiyatına müdahale etmeyeceğimizin taahhüdü olacağı yönünde oldu. ekonomi Pazar olduğu için fiyatı fabrikalar kendileri belirliyor. Bunlar kamuda olsaydı bugün şeker 15 lirayı geçmezdi” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de yapımcılarla görüşmeye geldi. Gürer şunları söyledi:
“Süt ineği kesite gidince hayvan sayısı azaldı, süt üretimi azaldı. Geçen yılın başından Aralık ayına kadar hem süt üretiminde hem de peynir üretiminde düşüş yaşandı. Bu olunca da süt ineğinin fiyatı düştü. rafta iş arttı ama bazı bölgelerde hayvan olmadığı ve süt üretimi düştüğü için Milli Süt Yönetim Kurulu’nun üzerinde bir fiyatla toplamak zorunda kaldılar.Bugün bir ton saman 3 bin 500 liraya ulaştı, saman Geçen yıl 1 bin 500 lira olan fiyatların bu şekilde artması besi hayvanlarını önemli ölçüde etkiledi.Badireler çoğaldı.Ne olmalıydı İlaçlar arttı, veteriner masrafları arttı, ahır maliyetleri arttı, yem fiyatları arttı, hayvanlar reyona gitti , süt sıkıntısı yaşandı.
Türkiye’nin sanayi ve turizmde gelişmesi gerektiğini, tarımın ithalata dayalı olması gerektiğini söylüyorlar. Bu coğrafyada insan nüfusunu doyurabileceğimiz tek alanın tarım olduğu ortaya çıktı. AKP şimdi neyi savunuyor, serbest piyasa ekonomisini mi? Serbest piyasa ekonomisi nedir? Yapsınlar, mantık yürütsünler.
“BUNLAR HALKIN İÇİNDE OLSA ŞEKER BUGÜN 15 LİRAYI AŞMAZDI”
Şeker fabrikalarında şeker 5 lira 20 kuruştu. Şimdi şeker 28 lira. Şeker 28 lira olunca Bakana teklif verdim. Şekeri 470 liraya almışlar dedim. Şekeri ürettiler, Aralık ayında depoya koydular. Aralık ayında depoya koyduklarında Türkiye’nin ihtiyacı olan şeker vardı. Yani Türkiye her yıl 2 milyon 700 bin ton şeker tüketiyor, 2021’de 2 milyon 500 bin ton şeker üretildi. Bu şekerin 400 bin tonunu bir yıl önce aldılar, 2 milyon 900 bin ton. Şimdi Türkiye’de şeker fazlası varken şeker fiyatı nasıl artıyor? Neden artıyor? Sonra şeker ithal etmeye karar verdiler. 24 yıl sonra 400 bin ton şeker ithal ettiler.
Bakanın cevabı; Fabrikalar özelleşirken fabrikalarla yaptığımız anlaşmada şeker fiyatına müdahale edilmeyeceği taahhüt ediliyor. Serbest bir ekonomik piyasa olduğu için fiyatı fabrikalar kendileri belirliyor. Bunlar kamuda olsaydı bugün şeker 15 lirayı geçmezdi.
Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisi ile yönetilmesini tercih edenler, fiyatların serbestçe belirlenmesini kabul edeceklerdir. Örneğin, Başkan ne dedi? ‘Tarım Kredi Kooperatiflerinde fiyatları düşürüyoruz.’ Böyle bir yetkisi var mı, yok mu? Gübre fiyatını düşürür, yem fiyatını düşürür, süt yemini arttırır. Fiyat ne zaman düşüyordu?”
haber-saricam.xyz